TuxGuitar

Müzikle uğraşan, özellikle Guitar Pro [1] kullanan Windows kullanıcıları, Pardus'a geçtiklerinde bu uygulamanın eksikliğini hissediyorlardı, neyse ki kısa sürede akıllara "Wine" [2] geldi.

Ancak Guitar Pro ile aynı amaca yönelik bir yazılım da Linux camiasında yer almalıydı. İşte vaktiyle ben de böyle düşünmüş ve interneti biraz kurcalamış, KGuitar'ı [3] bulmuştum. KGuitar'ı PiSi paketine çevirme denemelerim [4] başarısız olmuştu. Üstelik, KGuitar kimi ihtiyaçlarıma yanıt vermiyordu. Örneğin klavye çalan (benim gibi çalmaya çalışan da diyebiliriz) biri olarak KGuitar mecvut sürümüyle ihtiyaçlarımı karşılayamıyordu. Ben de alternatiflere yönelmiş ve Tux Guitar'ı [5] keşfetmiştim.

Tux Guitar, gerçek anlamda ihtiyaçlarıma karşılık veriyordu, öte yandan KGuitar gibi Guitar Pro'dan da işlevsellik açısından pek bir eksiği de bulunmuyordu. Hemen PiSi paketini [6] hazırlayayım dedim ve bunu yaptım da. Bu süreçte KGuitar'ın da sorunsuz kurulan ve çalışan bir PiSi paketi [7] yapılmıştı bile.

Tux Guitar ile ilgili tek sorun, uygulama Türkçe değil ve Türkçe dil dosyası için de çevirilere başlamış değilim. Öte yandan, paketin depolarda yer alıp almaması konusunda hiç bir girişimde de bulunmadım. Önümüzdeki bir kaç gün içinde Türkçe dil desteği için kendi çapımda çeviri çalışmalarına başlayacağım. Depolardan birinde kendine yer bulabilir mi acaba?

[1] http://www.guitar-pro.com/
[2] http://www.winehq.com/
[3] http://kguitar.sourceforge.net/
[4] http://forum.pardus-linux.org/viewtopic.php?p=50640#50640
[5] http://www.tuxguitar.com.ar/
[6] http://sudrap.org/repository/users/egetun/applications/multimedia/tuxguitar/
[7] http://paketler.pardus.org.tr/contrib/source/kguitar.html

Yorumlar