Pardus 2007'den 2008'e Geçiş

Bir süredir web günlüğümde yayınlanmayı bekleyen, gözden kaçmış bir girdiyi en sonunda yayınlıyorum...

Pardus 2007'den Pardus 2008'e geçmek için artık kişisel verilerinizi yedekleyip yeni bir kuruluma gerek kalmadı! 7 Ağustos 2008, Perşembe günü Pardus Geliştirici E-Posta Listesi'nde Faik Uygur tarafından yapılan duyuruyu buraya aktarıyorum.

Selamlar,

2007 ve 2008 arasındaki ciddi alt yapı değişikliklerinden ötürü güncelleme işi bayağı bir zor. Bu iş için bir betik yazmaya çalıştım. Test edebildiğim kadar da ettim. 2007, 2007.1, 2007.2 ve 2007.3 için VirtualBox'larda güncelleme yaptım.

VirtualBox ve Snapshot özelliği olmasa betiği yazmanın da pek bir mümkünatı yoktu aslında :)

Gerçek bir makinede de 3-5 defa geliştirme boyunca test ettim.

Betiği şu adreste bulabilirsiniz:
http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/pardus-upgrade/pardus-2007-to-2008.py


Çalıştırmak için internet bağlantısı ve Pardus 2008 CD sine ihtiyacınız var.

İki adımda çalışıyor. İlk adım 2008 kernel'ı ve sürücülerini kurduğu adım. Bitince reboot istiyor betik. Daha sonra tekrar çalıştırınca kaldığı yerden devam ediyor.

Geçiş hassas olduğu için herhangi bir anında betiği keserseniz, elinizde kullanılmaz halde bir 2007 sistemi kalabilir :) Disk formatlama yapmadığı için verilerinizde bir kayıp olmayacaktır.

Test etmek isteyenler herhangi bir sorun ile karşılaşırsa ve bildirirse sevinirim.

Teşekkürler,
- Faik


İşte burada! Betiği indirdikten sonra çalıştırmak için konsoldan "python pardus-2007-to-2008.py" komutunu vermemiz yeterli! Duyuruda da belirtildiği gibi, dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, betiği çalıştığı süreçte işlemin hiç bir şekilde kesilmemesi gerektiği. 

Son olarak, konuyla âlâkasız olacak ama üç tane ufak bir duyurum olacak. Birincisi; Özgürlükİçin.Com E-Dergi'nin altıncı sayısı için yazarlarımız en geç 6 Eylül, Cumartesi gününe yazılarını bana [egetun :) gmail.com] e-posta ile ulaştırabilirse çok güzel olur. Tabi, 6 Eylül'e kadar beklemezseniz çok çok daha güzel olur. İkincisi; Pardus 2007'de Pisi Bulma Aracı PisiBUL'u kullanıp da Pardus 2008'de kullanamayanlar için Ekrem Seren'in hazırladığı Porsuk sanırım işinize bir nebze yarayacaktır. Üçüncüsü; Pardus 2008.1 Beta Ekin Meroğlu tarafından Pardus Duyuru Listesi'nde resmen duyuruldu.

Kolay gelsin :)

Yorumlar