İnternet sansürünü aşmanın incelikleri

Geçtiğimiz günlerde web günlüğüme Blogger'a erişebilmek için neler yapılabileceğine dair bir yazı yazmıştım. Sonra, YouTube'a girmek için Windows'un DNS ayarlarını kurcalayan bir uygulamayı soran arkadaşım geldi aklıma.

Valla arkadaşlar, gerek YouTube, gerekse erişimi engellenen başka bir sayfaya erişim için böyle taklalar atmak harbiden yersiz. Bir çok Linux dağıtımında ve Mac OS X'te "/etc/hosts" dosyasında, Windows'ta ise "C:WindowsSystem32driversetchosts" dosyasında ekleyeceğiniz bir kaç satır sayesinde, istediğiniz sayfaya erişebilirsiniz. Yöntemi ise çok çok basit, hadi anlatayım size...

Linux ve Mac OS X kullanıyorsanız, dosya üzerinde değişiklik yapabilmek için yönetici hakları ile dosyaya erişmeniz gerekecektir. Windows XP kullanıyorsanız, yetkilendirmede özellikle bir değişiklik yapılmadığı sürece tüm kullanıcıların erişebilmesi mümkün. Windows Vista'da ise yapacağınız değişiklikleri doğrudan bu dosya üzerine nedense kaydedemedim, birazcık gıcık oldum.

Yapacağınız tüm değişiklikler için, farklı bir dizine dosyanın yedeğini almakta fayda var. Ekleyeceğimiz tüm yeni satırları doğrudan en son satıra kopyalayıp yapıştırmanız yeterli.

Pardus (veya herhangi bir Linux dağıtımı) kullanıyorsanız; değişiklik yapabilmek için "/etc/hosts" dosyasını yönetici haklarıyla açmanız gerekecektir. Bunu iki şekilde yapabiliriz;

  1. Komut Çalıştır (Alt+F2) seçeneğinden kdesu kwrite /etc/hosts komutunu vererek ve ardından yönetici parolanızı girerek.
  2. Konsoldan sudo nano /etc/hosts komutunu vererek bu dosyayı değiştirebilirsiniz.

Mac OS X için Terminal'den sudo su nano /etc/hosts komutu vererek bu dosyayı değiştirebilirsiniz.

Windows XP üzerinde istediğimiz değişiklikleri yapabilmek için, "C:WindowsSystem32driversetc" dizini altındaki "hosts" dosyasını Not Defteri (Notepad) ile açıyoruz.

Eklemek için edineceğimiz adresleri ise ya Google'a soruyorsunuz, ya bu işlerden anlayan bir dostunuza soruyorsunuz ya da benim web günlüğüme arada bir göz atıyorsunuz. YouTube'a erişebilmek için süper bir kaynak bulmuştum. Evet, liste biraz uzun ama kesinlikle sorunsuz bir şekilde YouTube'a erişebiliyorsunuz. Bir süre önce erişime engellenen ve sonra yasağın kalktığı söylenen Blogger'a erişim içinse benim kullandığım dosyanın örneğinden faydalanabilirsiniz. Hem Linux'ta hem de Mac OS X'ta söz konusu dosyayı kaydettiğiniz andan itibaren her yere erişebilirsiniz, ancak Windows'u baştan başlatmayı unutmayın ;) 

Şimdi işim gücüm yoktu da bunları size neden anlattım? Anlattım, çünkü biliyorum ki değer verdiğim bir çok kişi, evlerinde bilgisayarlarına güvenilirliği tartışılmaya açık bir takım yazılımlar kuruyorlar. Ne bileceksiniz, bu yazılımların sisteminize yazar vermeyeceğini, bir zararlı veya KeyLogger olmadığını? Bilemezsiniz. "Amaaaan ne uğraşıcam, tek tıkla hallediyorum işte!" diyenlerin de halini tahmin edebiliyorum; çökmenin eşiğine gelen bilgisayarları, virüsle haşır neşir olmuş dosyaları veya formata ayrılan zamanı.

Ben burada neler yapılabileceğini anlattım, gerekirse bana yorumlardan da ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Yorumlar