MySpace ve Last.fm Erişime Engellendi!

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aldığı karar doğrultusunda, binlerce müzik topluluğunun parçalarını yasal yollar çerçevesinde ücretsiz dinleyebildiğimiz MySpace.com ve dünyanın en en çok ziyaret edilen internet radyoları arasında yer alan Last.fm, henüz açıklanmayan gerekçelerden ötürü erişime engellendi!
Farklı DNS adreslerinin kullanılmasıyla bu sayfalara erişebilmek ise mümkün.

İnternet kullanıcıları olarak bir kez daha tebriklerimizi dile getirelim! Her ne kadar gerekçeler henüz açıklanmamış olsa da, tatminkâr gerekçeler olacağına şüpheyle yaklaşıyorum şu an. Geçtiğimiz dönemlerde de bir süre için bile olsa bu duruma düşen internet sayfalarını hatırlıyor musunuz? Blogger, Ekşi Sözlük, Google Groups, Wordpress ve hatırlayamadığımız daha kaçı... Halen erişime engellenenler arasında adı en çok anılanlardan (ama büyük bir çoğunluğumuzun da hâlen farklı yöntemlerle bu engelleri aşabildiği) biri de YouTube. Engellenen -ya da engellenmeye çalışılan- sayfaların hemen hemen hepsi de internet kullanıcılarının birbirleriyle toplu iletişime girebildikleri, kendi düşüncelerini kolaylıkla ve hızlı bir biçimde diğer kullanıcılarla paylaşabildikleri sayfalar. Dünya üzerinde internetin sundukları gelişirken, bizim bu gelişmelere alerjimiz var sanki.

Şimdi oturup MySpace.com ve Last.fm'in ne gibi gerekçelerle erişime engellendiğini öğrenmek için beklemedeyim, bir çok kişi gibi.

Yorumlar

Tayfur Taybuğa dedi ki…
Şu genel ağ-ki adı üstünde genel ağdır. Yani buna el atan her ne gerekçe ile olursa olsun müdahele eden, takip eden, canı cehenneme gidesi internet yasaklarından uygulayan anlayışı, gazetelerin telefonlarını dinleyen anlayıştan farksız görmek lazımdır. Yakında yatak odamıza da müdahele eder bu anlayışın takipçileri. Ama onları da yakacak/yakıyor haberleri yok.Konuyu gündeme getirdiğin için teşekkürler..
Cevval Portakal: dedi ki…
Şimdi işin yoksa last.fm'e ping at, iplerini hosts dosyasına ekle. Hepimizi hacker yaptılar işte böyle böyle. Halbuki hiç bilmezdik bunları, dns nedir, proxy ne ayaktır. Sulh ve cezanın bizlere katkısı çok büyük oldu.
Deniz Ege Tunçay dedi ki…
Ben bunu bir katkı olarak göremiyorum; erişim haklarımız kısıtlanıyor ve biz engelleri aşmak için doğrudan bir tepki vermiyoruz, veremiyoruz ya da sesimizi yeterince yükseltemiyoruz. Bunun yerine, erişmek istediğimiz sayfalara erişebilmek için başka başka yollar buluyoruz. Senin de zaten bu konuyu ti'ye alarak bize katkısı olduğunu söylediğinin farkındayım :)
Anonymous dedi ki…
boşuna kavga edip durmayın beyler myspace açıldı bile.süpriiiz.