Blender 2.57 Yayınlandı

Blender

Özgür yazılımlar arasında adını sıkça duyduğumuz, başarılı bir üç boyutlu modellendirme ve canlandırma uygulaması olan Blender'ın 2.57 numaralı yeni sürümü geçtiğimiz saatlerde duyuruldu!

Eğer şu ana kadar 2.5 serisi beta sürümlerinden herhangi birini kullanmadıysanız hemen söyleyeyim, karşınızda yenilenmiş bir Blender var. 3ds Max veya Maya gibi alternatifleri gibi arayüzünde koyu tonların kullanılması tercih edilmiş. Bu, bazı kullanıcılar açısından pek hoş karşılanmıyor olsa da, uzun saatler ekran başında olan kullanıcılar için aslında kesinlikle daha iyi; gözlerimiz daha az yorulacaktır.

Blender 2.57 Açılış Ekranı
Blender 2.57 Açılış Ekranı

 

Arayüzü büyük ölçüde değişen Blender'ın klavye ve fare kısayollarını da dilediğimiz gibi değiştirebilmemiz mümkün. Böylelikle, başka uygulamalara alışkanlığımız varsa kısayolları da alıştığımız şekilde değiştirebilmemiz mümkün (ki okulum gereği iki farklı uygulama daha sık kullanan biri olarak söylemeliyim ki bunu tavsiye etmiyorum*).

Blender, aynı zamanda git gide genişleyen bir eklenti sayfasına da sahip ve eklentiler hakkında detaylı bilgiler de edinebiliyorsunuz. 

Blender 2.57, Pardus depolarındaki yerini henüz almadı. Ama kısa bir süre içerisinde depolardaki yerini alacaktır. Bunun haricinde; Linux sürümünün yanı sıra Mac Os X ve Windows sürümleri de bulunan yeni sürümü 32bit ve 64bit seçenekleriyle buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Blender.org

* Yazıda bir yerlerde, kısayolları değiştirebileceğimizden bahsetmiştim. Sizlere tavsiyem, her uygulamayı kendi kısayollarıyla öğrenmeniz olacaktır. Aynı anda AutoCAD, 3ds Max, Maya ve Blender öğrenmeye ve kullanmaya çalışan biri olarak benim tercihim kesinlikle bu yöndedir.