Resynthesizer'ın Vârisi; Content Aware


Bundan iki yıl önce, Adobe Photoshop CS5 tanıtımında izlediğimiz "Content Aware Fill" özelliği, aslında Paul Harrison adında bir özgür yazılımcının 2005 yılında doktora tezi olarak sunduğu "Resynthesizer" adlı bir Gimp eklentisinin geliştirilmiş bir sürümü.

GNU Image Manipulation Program (GIMP), profesyonel bir tasarımcının ihtiyaç duyabileceği tüm özellikleri bünyesinde barındırabilen bir uygulama olmayabilir, ancak bu onun başarısız bir uygulama olduğu anlamına da gelmiyor. İtiraf edeyim, iki yıl önce "Content Aware Fill" tanıtımını izlediğimde hayretler içerisinde kalmıştım. Bundan birkaç ay önce Gimp'in Resynthesizer eklentisinin ne işe yaradığını öğrenmiştim ancak ortaya çıkış hikayesini okuduktan sonra bugün bir kere daha hayretler içerisinde kaldım.

Üniversite'de aldığımız derslerde tabii ki de Adobe ürünleri ile çalışıyoruz, çünkü Web, Grafik ve Motion Graphics alanlarında Adobe ürünleri en yaygını ve bazı alanlarda neredeyse tekelleşmiş durumda. Özgür yazılımların tümü her ne kadar iş hayatında her zaman tüm ihtiyaçlarımızı karşılayamıyor olsa da kişisel çalışmalarımda tercihim Gimp'ten ve diğer özgür yazılımlardan yana oluyor.

"Özgür yazılımı seviyoruz..."